Knäckig toscakaka och kanelbullar

Idag ville sambon har lite bakat med sig till fotbollsplanen. Dom skulle ha jobbdag där så han bad snällt om jag kunde baka. Dök ner i min receptsamling och ville göra nåt nytt samt kanelbullar som han älskar. Det blev en knäckig toscakaka från boken Lindas kakor och kanelbullar från Leila Lindholms bok a piece of cake.
Här kommer recepten så ni med kan baka gott:
 
Knäckig toscakaka
 
2 ägg
1 1/2 dl strösocker 
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g smält smör
1/2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
 
Toscasmet
 
75 g smör
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
1 1/2 msk mjölk
100 g mandelspån
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, smör, mjölk och vetemjöl. Rör ihop allt till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad form med östagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan kitt i ugnen i ca 20 min. Gör under tiden toscasmeten.
 
Toscasmet: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt strösocker, vetemjöl, mjölk och mandelspån. Rör ihop allt till en smet och låt den sjuda på svag värme i ca 10 minuter. Rör om då och då.
 
Ta ut kakan och bred ut smeten på ytan. Grädda kakan ytterligare ca 15 minuter tills toscasmeten fått färg.
 
 
 
Kanelbullar
 
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg 
11-12 dl vetemjöl special
 
Fyllning: 
 
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk kanel
 
Ägg till pensling och pärlsocker
 
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 min. 
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar.
 
Fyllning:
 
Blanda smör, strösocker och kanel till en krämig fyllning. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, ca 1 cm tjock. Bred över fyllning. Rulla ihop eller vik ena långsidan över den andra till ett dubbelvikt ark. Sporra remsor eller skär rullen i lagom tjocka bitar. 
Gör du remsor så snurra runt två fingrar två varv och låt änden gå in under bullen. 
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt bullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna gyllenbruna i ugnen i cirka 10 minuter.
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

maggdastipsochbak.blogg.se

Kommer skriva mkt om stjärnegärdets gourmet webbshop och tipsa om produkter samt om det jag bakar.

RSS 2.0